Katolsk begravningsgudstjänst & katolsk begravningsmässa

I Stockholm och Mälardalen

Katolska begravningsbyrån kan bistå er i allt som har med katolsk begravningsgudstjänst och katolsk begravningsmässa att göra. Vi har de kunskaper och kontakter som krävs för att er katolska begravning ska bli så vacker och värdig som möjligt.

Ni är varmt välkomna att höra av er till oss på Katolska begravningsbyrån. Hos oss blir du väl omhändertagen och vi lovar att göra vårt yttersta för att begravningsgudstjänsten eller begravningsmässan ska bli precis så som ni önskar.

Kyrkan

Hur går en katolsk begravningsgudstjänst eller katolsk begravningsmässa till?

En katolsk begravningsgudstjänst eller begravningsmässa ska vara ett tillfälle att överlämna den avlidne i Guds barmhärtiga händer, att tacka och hedra honom/henne och att fundera över dödens mysterium.

Katolska begravningar hålls som gudstjänst eller som mässa. Det betyder att prästen läser böner och texter ur bibeln samt håller ett anförande (predikan eller griftetal). Musik – som passar för ett gudstjänstrum! – och deltagarnas psalmsång brukar ingå.

Prästen välsignar kistan med hjälp av vigvatten och rökelse. Vigvatten som symboliserar dopvatten och påminner om uppståndelsen samt rökelsen som symboliserar bönerna, som stiger upp till Gud.

Katolsk begravningsmässa, rekviemmässa eller själamässa, firas för en avliden. Mässans fokus ligger på bön för den avlidne, man ber om evig frälsning för den avlidne. Texten består huvudsakligen av den ordinarie mässans fasta delar. Efter själva mässan följer begravningsakten. Mässor för någon eller flera avlidna kan firas före eller efter själva begravningsdagen, på Alla själars dag den 2 november eller på en annan lämplig dag.

I själva begravningsakten ingår följande moment:

  • När besökarna anländer till kapellet sätter de sig i bänkarna. Vanligtvis sitter de närmaste anhöriga framme vid högra sidan. Kistan står redan där, smyckad med blommor, ibland med ett kors eller ett foto av den avlidne. Påskljuset är tänt.
  • Klockringning, musik, bibelläsning, böner samt psalmsång
  • Kistan välsignas med vigvatten och rökelse
  • Avskedstagande (defilering) vid senare kremering. I så fall avslutas gudstjänsten med böner. Sedan står kistan kvar medan deltagarna lämnar kapellet.
  • Vid jordbegravningen, när gudstjänsten är avslutad, bärs kistan ut av bärare eller familjemedlemmar. De närmaste och sedan de andra deltagarna följer med till graven. Där läser prästen en bön, kistan sänks, prästen strör jord på kistan och alla tar avsked (defilering).